Pazartesi

Kaçamaklardan Kaçmak - Bir Diyet Dramının Fizyolojik Gerçeği

Yeni bir hafta, yeni bir konu.
Bu hafta konumuz: DİYETTE KAÇAMAKLAR SORUNSALI.
Ben de bir çikolata ve tatlı bağımlısı olarak konuyu daha çok tatlılar açısından ele alacağım Ama günlerde kendini kaybetmeler, gece acıkmaları, alıştım kopamıyorum çikolata krizleri de buna dahildir. :)



NEDEN KAÇAMAK YAPIYORUZ?


Bunun en büyük sebebi elbette ki alışkanlıklarımız ve insan olmamız. Ey insanoğlu neden yasak olana ilgin bu denli büyük? :)

Diyetteyim deDİğiniz andan itibaren fastfood, hamurişi, tatlı gibi şeyler otomatik olaak beyninizin devamlı arzulanan kısmına atanıyor. Bu çok normal, her insan yaşıyor. (Siz inanmayın o ben çat diye kestim herşeyi diyenlere :))
Bu yüzden bu yiyecekleri görmesek dahi "ay canım çekti bee" oluyoruz. Bir de tabi yıllarca her istediğimizde yapıp, alıp yedik bunları. Neticede Türk milleti olarak yemekse biz her türlü varız diye, nice engeller aşıp o adana dürümleri de geceleri gömeriz yani. :)

KAÇAMAKLARLA SONUÇTAN KAÇIYORUZ
Ama bir anlık gaflet ve dalalet içinde oturup o kısırı, ne bileyim ıslak keki yediğimizde bitirdiğimiz an içimize çöken o pişmanlık duygusu ve "Höff şiştim be!" narası ile müthiş bir psikolojik krize kendimizi sokuyourz. Bu bir suç işlemekle aynı psikolojik semptomları vücudumuza yaşatıyor. Tamamı aynı hormonun ürünü, kortizol.

Yemememiz gereken birşey yiyip ya da yapmamız gerektiğini bildiğimiz halde spordan kaçınınca vücuda yüklenen stres kortizol hormonumuzu tetikliyor.

KORTİZOL NE YAPIYOR?
Kas yıkımı ve yağ tutma. Vücut streste olduğunu anlayınca düzensiz bir şekilde vücuttaki enerji kaynakları oradan buradan çeker, olası bir depresyon ve açlık durumunda sorun yaşamasın diye de yağları hooop toparlıyor. Yani bu ne demek, siz o KAÇ-amakla sonucunuzdan uzaklaşıyorsunuz. Hedeften uzağa kaçıyorsunuz.

EE NE YAPAYIM BEN? : 21 GÜN TAKTİĞİ
Sebepleri ve neden yapmamazı gerektiği net olduğuna göre, bize bunu yaptıran alışkanlık konusuna dönelim. Size bir psikologtan dinlediğim 21 GÜN - ZİNCİRİ KIRMA yönteminden bahsedeceğim.
İnsan vücudu birşeye 21 gün düzenli yaptığında alışıyor ve aynı şekilde 21 gün düzenli bir şekilde o şeyi hayatından çıkardığında yokluğuna da alışıyor.

Zincir yönteminde aşağıdaki gibi bir çizelge hazırlıyorsunuz. En üste hedefinizi, mesela : KAÇAMAK YAPMA! yazıyorsunuz ve yapmadığınız her gün için bir çarpı atarak 21 günlük zinciri bozmadan devam etmeye çalışıyorsunuz. X olmayan her gün için zincir kırılır ve başa döner . :)



Umarım bu yöntem birilerinin sonuca giden yolda kendini geriye atmasının önüne geçecektir.
Haydi şimdi o keki usulca yerine bırak, aklındaki o poğaçayı çıkar da tabloyu hazırla. Perşembe blogunda tatlışş tariflerle görüşmek üzere ! :)

#ellyfit_

Youtube Kanalım : youtube.com/bireylem
instagram:               instagram.com/fit1eylem