Pazar

Spor Sonrası Oluşan Ağrıları Minimuma İndirmek İçin

Sonunda motive olduk, kendimizi disipline sokmamız gerektiğini anladık, kendimiz için uygun diyete bi yerinden iyi-kötü başladık. Ne kaldı: SPOR. 💪💦
Başladık spora, haydiii... Girdik salona ya da aldık evde matımızı yaptık birşeyler. Dünyanın en mutlu insanı olarak sporu tamamladık. Mutlu uyuduk. 😀


ERTESİ SABAH !!!!😖

Bir uyandık ki kaslarımız tutmuyor. Her yerimiz ağrıyor. Halk arasındaki tabirle: hamladık! Bilimsel anlamda: uzun zamandır aktif edilmediği düzeyde aktifleşen kasların bu duruma tepkisi, bir yandan da aşırı laktik asit birikimi sonucu bu ağrılar oluşuyor. Peki bubirikimi ve gerginliği kaslardan atmanın yolları nelerdir? O zaman okumaya devam...

1. Öncesinde ISINMA ve ESNEME 


Hangi sporu yapacaksanız yapın (pilates, ağırlık çalışmasıi zumba, spinning, vs..) Egzersiz öncesi mutlaka 5-10 dk.lık hafif bir ısınma yapmalısınız. Bu kaslarınızın ısısını ve mobilitesini arttıracak, oksijen kapasitesini yükseltecektir. Bunun sonrasında ise yine 5-10 dk.lık dinamik esneme (kolları, bacakları sallamak, beli çevirmek, hafif ağırlıklarla basit hareketleri çok tekrarla uygulamak gibi) yapıp egzersiz öncesi doğru rutini tamamlayın.



2. Sonrasında ISINMA ve ESNEME

Sonrasında ise bu kez yükselen vücut ısısını normale döndürmek, DOMS (kasın hamlık ağrısı) potansiyelini düşürmek için - 5 dk hafif tempo yürüyüş ve 5-10 dk statik esneme (belli bir kası esnetip bir süre o şekilde bekleyerek yapılan esneme hareketleri) yapmalısınız.


3. İyi Dinlenme : UYKU 





Kasların toparlanma süreci en hızlı uyku evresinde gerçekleşir. Bu nedenle spora başladığınız andan itibaren uyku düzeninice daha da fazla dikkat etmeniz gerekiyor. 

Özellikle YAĞ YAKMAK İSTEYENLER İÇİN en önemli saat dilimi gece 02:00 - 06:00 aralığıdır. 
Çünkü bu evrede yağ yakımını yöneten leptin hormonu üst düzeyde salgılanır.






4. İyi Beslenme : PROTEİN ALIMI


Spora ve diyete başlayan herkes kasların proteinler ile beslendiğini öğrendi zaten. Haliyle spordan sonra alınan ilk öğünde vücudunuza protein vermeniz gerekiyor. (Günlük ideal alım: kg başına 1.2-1.4 gr protein) Bu sayede hem kası hemen beslemiş hem de toparlanma sürecine katkıda bulunmuş oluyorsunuz. Kaslar besinlerini alamadıkları sürece kendilerini kısa sürede yenileyemezler.



5. Ilık Duş


Spordan hemen sonra kasılmış kaslarınızı dinlendirmek, oluşan toksinleri ve teri atarak gözeneklerinizin açılmasını sağlamak için ılık duş çok önemlidir. Spora başlamakla birlikte cilt problemlerinin arttığını söyleyen insanlar genelde bu faktörü göz ardı edenler oluyor.

6. Masaj Uygulaması

Her zaman gerekli olmamakla birlikte, o gün daha fazla zorlandığını ve ertesi gün daha fazla ağrıyacağını hissettiğiniz (örn: ön bacak kası gibi) bölgeye herhangi bir cilt yağı ile ovarak masaj yapabilirsiniz.
Bu süre 10 dk.yı geçmemeli ve kaslarınızı fazla sıkmadığınıza emin olmalısınız.

7. Sıcak Su ve Havlu Uygulaması


Ertesi gün ağrınız belli bölgelerde dayanılamayacak düzeyde ama hala kasın kullanımında şiddetli ağrı yaşamıyorsanız ağrılı bölgeye ÇOK SICAK OLMAMAK KAYDIYLA sıcak su torbası veya ısıtılmış havlu koyup 10-15 dk kadar bekletebilirsiniz. Bunu gün içinde 4-5 saatlik periyotlarla uygulayabilirsiniz.


8. SON ÇARE: AMAAAN DOKTOR (!)


Ertesi gün ağrınız dayanılmaz derecede, o kası asla kullanamıyorsunuz. Sakatlanmış da olabilirsiniz.
Bu ağrı sizin ağrı eşiğinize göre sizi çok fazla veya orta düzeyde zorlayacaktır. Çok fazla zorlanıyorsanız hemen bir doktora görünün. İlk gün için ağrınız katlanılır düzeyde ama ertesi gün hala geçmedi ve artıyorsa HEMMEN DOKTORA.

NOT: Doktor tavsiyesi olmadan asla ama asla kas gevşetici krem veya hap kullanmayın.

___________________________________________________________________

SONUÇ


Sanmayın ki sadece yeni başlayanlar bu ağrılarla karşılaşıyor. Uzun süre spor yapıp bir süre bırakmış kişiler de egzersize döndüklerinde bunları yaşıyorlar. Ama hem kas hafızalarının avantajı hem de -muhtemelen- bunları nasıl minimuma indirebileceklerini bildiklerinden yeni başlayan biri kadar zorlanmazlar. "Sonra ağrıyo ya" diyerek vücudunuza yapabileceğiniz en güzel iyilikten asla onu mahrum etmeyin. SPOR CANDIR! 

#ellyfit

SORULARINIZ İÇİN: instagram.com/eylemodabasifitness
YOUTUBE KANALIM: youtube.com/BirEylem